15 juni 2012

Tilbake i Europa

Torsdag den 7. juni var vi tilbake på det europeiske kontinent. Vi fikk en fin start på seilasen fra Azorene med parasailor de første dagene. Måtte gå en del for motor da vinden løyet, men etterhvert tok den seg opp igjen. Andre natta ble det tordenvær med lyn rundt oss i alle retninger og vi følte oss veldig små i vår lille båt på det store hav.

Vi hadde planlagt å seile til Irland eller Skottland, men vindene ville det annerledes. Et stort lavtrykk dro inn over Biscaya og ble liggende der et par dager, så da satte vi kursen mot A Coruña på Spanias nordvest hjørne. Vi fikk en liten smak av uværet likevel. Det siste døgnet blåste det friskt, nok for at VHF antenna i mastetoppen for på sjøen. Når vi nærmet oss Finisterre TSS (trafikkseparasjonssystem) den siste natta, så vi plutselig masse skip på radaren. Sikten var dårlig og det regnet til tider kraftig. Vi hadde bølger fra SV og NV, med bølgehøyde på 5-6 m så det var vanskelig å ha god oversikt. Til tider var det faktisk nesten helt umulig å styre båten på kurs. Vi gikk 2 timers vakter og sov nesten ikke i det hele tatt dette døgn.


Når sola endelig sto opp klarnet det opp og det ble en fin morgen med mye vind. Omtrent halvveis gjennom TTSen mistet vi styringa. Det er en dårlig ting. Spesielt i en skipsmotorvei, i slik vær og med le kyst noen timer unna og uten VHF. Mange tanker fløy gjennom hodet. Heldigvis var det ikke så ille. Etter litt inspeksjon viste det seg at kuleleddet til linkearmen mellom rattakslinga og rorkvadranten løsnet. Detta pga et lager som var gåent. Takket være autopiloten hadde vi styring mens dette blei midlertidig fiksa.



Etter ca en time med litt skruing, banking og kan hende, bittelittegrann banning (søren å, fy tusan og slik...) i totalt uergonomiske arbeidsposisjoner, var vi på kurs igjen. Snart hadde vi krysset TSSen. Fra asken til ilden! Innenfor lå det fisketrålere i bøtter og spann og mange drev med partråling. Men takket være den friske vinden gjorde vi god fart og kunne enkelt legge kursen hvor vi ønsket og holde oss unna fiskebåtene. Ved et tilfelle krysset vi 50 m forran en tråler, men det gikk fint, kapteinen vinket til oss...med knytten neve. Er visstnok slik de gjør det her nede!? Vi har selv prøvd den lokale skikken, men med heller dårlig respons...


I løpet av ettermiddagen ankom vi A Coruña og la oss på samme plass som i september i fjor. Deilig! Vi fortøyde, dusjet og gikk deretter på tapasrestaurant. Galicia er fantastiskt og det er helt topp å være tilbake her igjen. Vino tinto, aceitunas, jamón, queso curado, mas vino tinto... Ja det slår helt klart whiskey og haggis, uansett hvor flott det er i Irland og Skotland!

1 kommentar:

Anonym sa...

Steike ta gut, no har eg gjort klar røvin og snart bygd terassen ferdig! Glede oss til å sjå dykk att!
e&EL&TA